Kategóriák
Technológia

A kormány génkezelt élelmiszerekről szóló törvényjavaslatot küld a parlamentnek

A kormány szerdán törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amely megnyitja az utat a génszerkesztett növények és állatok élelmiszerként való termesztése és tenyésztése előtt Angliában.

A technológiát jelenleg az Európai Unió által meghatározott szabályok miatt nem használják. A Brexit azonban lehetővé tette az Egyesült Királyság számára, hogy saját szabályokat állapítson meg.

A génszerkesztés során a DNS egy kis darabjának kivágásával kapcsolják be és ki a géneket egy szervezetben.

Olyan fajták előállításához vezethet, amelyeket hagyományos keresztezési módszerekkel is elő lehetne állítani, de sokkal gyorsabban.

A kritikusok, mint például Liz O’Neill, a GM Freeze igazgatója, azt mondják, hogy az új szabályozás elveszi a szükséges ellenőrzést.

„Ami megszűnt, az a független kockázatértékelés és az átláthatóság szükségessége” – mondta.

Számos biotechnológiai és mezőgazdasági kutató lobbizott azért, hogy a kormány lépjen tovább, és törvényben szabályozza a géntechnológiával módosított növények kereskedelmi célú felhasználását, de a miniszterek úgy döntöttek, hogy óvatosabb megközelítést alkalmaznak.

A régebbi GM-eljárás során géneket adnak hozzá, néha egy másik fajból. A tudományos vizsgálatok mindkét technológiát biztonságosnak találták, és a GM-növényeket már 25 éve termesztik az EU-n kívül.

A kormány úgy véli, hogy a génszerkesztés olyan növényeket fog eredményezni, amelyek ellenállnak a kártevőknek és betegségeknek, és jobban ellenállnak az éghajlatváltozás hatásainak. A cél a termelékenység növelése és az élelmezésbiztonság növelése.

Az Egyesült Királyságban vannak a legjobb géntechnológiai kutatók, és a kormány reméli, hogy a törvény enyhítése új élelmiszerek és új vállalkozások létrehozásához vezet majd.

A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium nem sokkal az Egyesült Királyság 2020-as uniós kilépése után nyilvános konzultációt folytatott a kérdésről. George Eustice környezetvédelmi miniszter a BBC híradójának elmondta, hogy szerinte elegendő támogatás áll rendelkezésre a génszerkesztési módszerek – az úgynevezett „precíziós nemesítés” – bevezetéséhez a növénynemesítésben.

A Defra saját közvélemény-kutatásai azonban azt mutatják, hogy a közvélemény nem támogatja túlnyomórészt a technológiát: az emberek 57 százaléka szerint a géntechnológiával módosított növények használata elfogadható, 32 százalékuk szerint pedig elfogadhatatlan. A támogatottság 70 százalékra emelkedett néhány környezetvédelmi szempontból előnyös alkalmazás, például a növényvédő szerek és gyomirtó szerek használatának csökkentése esetén.

Ezért a törvényjavaslat nem engedélyezné azonnal a génkezelt állatok használatát, bár felhatalmazást adna a minisztereknek a bevezetésre, ha meggyőződtek arról, hogy a szabályozás elegendő ahhoz, hogy az állatállomány ne szenvedjen kárt.

A génszerkesztett növényekkel kapcsolatos kutatásokra vonatkozó szabályokat a múlt hónapban enyhítették, mivel nem volt szükség új törvények parlamenti elfogadására.

Johnathan Napier professzor a múlt héten ültette el a Rothamsted Research kísérleti parcelláin az új eljárással jóváhagyott első génszerkesztett magokat.

„Végső soron a társadalom is profitálni fog a jobb termények és a táplálóbb élelmiszerek új felfedezéseiből” – mondta a BBC Newsnak. „Mindezeket a dolgokat megígérték, de ha könnyebbé tesszük a terepre való bejutást, az azt fogja jelenteni, hogy ezeket az ígéreteket jobban be fogjuk váltani.”

Jo Lewis, a Soil Association, a bioélelmiszerekkel foglalkozó szervezet politikai igazgatója kritikusan nyilatkozott a törvényjavaslatról, mondván: „elkerüli a valódi biztonsághoz és ellenálló képességhez szükséges élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerünk átalakítását.

„Mélységesen csalódottak vagyunk, hogy a kormány a népszerűtlen technológiákat helyezi előtérbe ahelyett, hogy a valódi problémákra – az egészségtelen táplálkozásra, a termények sokféleségének hiányára, a haszonállatok túlszaporodására és a kártevőket felfaló hasznos rovarok számának meredek csökkenésére – összpontosítana.

Azt mondta, a történelem bebizonyította, hogy a génszerkesztés elődje, a génmódosítás „csak a nagyvállalatok kisebbségének kedvez, mivel a terményszabadalmak és a nemkívánatos, jövedelmező tulajdonságok, például a gyomirtószer-rezisztens gyomok jelentős növekedése miatt”.

A Nemzeti Gazdaszövetség alelnöke, David Exwood üdvözölte a változást.

„Ez a tudományosan megalapozott jogszabályi változás számos előnnyel járhat az Egyesült Királyság élelmiszertermelésének és a környezetnek, és egy újabb eszközt ad a gazdák és termelők kezébe, amikor az egyre növekvő népesség táplálásával és az éghajlati válság kezelésével kapcsolatos kihívások leküzdésére törekszünk.” – tette hozzá.

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük